Stoelenmatten

Een stoelenmatter vlecht de zitting van de stoel. Hiervoor worden vooral natuurlijke producten gebruikt; stengels van riet, rus, bies en van rotan gemaakte strengen. Deze worden geprepareerd voor dit doel. De rest van de stoel is meestal van hout. De stoelenmatter vlecht alleen de zitting. Het is een tijdrovend karwei. Deze stijl stoelen wordt tegenwoordig niet meer gemaakt.
 
(Culemborgse stoelenmatters aan het werk, eind 19e eeuw).
   
Vandaar ook dat het beroep van stoelenmatter grotendeels is uitgestorven. Er zijn nog maar enkele stoelenvlechterijen in Nederland te vinden, en daarnaast ook een aantal hobbyisten die dit ambacht uitoefenen. Tegenwoordig zijn er moderne kunststoffen, waarvan machinaal vlechtwerk wordt gemaakt en toegepast voor meubels.
 

DE CULEMBORGSE STOEL
Omdat de Culemborgse Van Veen's vrijwel allen in de Culemborgse stoelenmakerij zaten, leek het mij een leuk idee om hierbij stil te staan. Een kort stukje geschiedenis over de Culemborgse stoel. Tussen 1830 en 1915 bepaalt de Culemborgse stoel het gezicht van veel Nederlandse keukens en eetkamers. Hij is van iepenhout, staat op sabelpoten en is bedekt met een biezen mat. Rond 1900 levert de firma Van Gaasbeek en Van Tiel de stoel in 29 variaties.Stoelenmakers waren er al eeuwenlang, maar na 1830 komt de Culemborgse stoelennijverheid echt op. Geduchte concurrenten zijn de stoelenmakers van Mechelen, in Belgiƫ. Na de Belgische Opstand in 1830 wordt de Nederlandse markt echter voor hen gesloten.

De Culemborgers profiteren volop. In 1838 werkt bijna een vijfde van hen in deze bedrijfstak. Velen in grote, stoffige werkplaatsen, anderen vanuit hun eigen huis. Hele gezinnen houden zich zijn ermee bezig. Het is een hard bestaan en drankmisbruik komt geregeld voor.Na 1920 raakt de Culemborgse stoel langzaam uit de mode. Van Gaasbeek en Van Tiel bestaat nog steeds. Dit oudste meubelbedrijf van Culemborg (opgericht 1847) maakt nu moderne meubelen.